developer_dagboek_5

Developer Dagboek #5 – Dagdagelijkse Bezigheden

Auteur: Danny Holstein

Naast het werk als Developer schrijf ik om de 3-4 weken een nieuw artikel voor het BEE-2B blog. De afgelopen tijd is het druk geweest en ik kwam er onlangs achter dat het laatste blogbericht alweer 4 weken geleden is. In dit nieuwe blogbericht worden een aantal dagdagelijkse bezigheden behandeld die ik als Developer verricht.

Digitale Patrouille

Het begin van de werkdag start met een ‘digitale patrouille’ waarbij snel wordt gekeken of er iets afwijkends is te zien in de applicaties en websites. Het goede nieuws is dat vaak alles nog steeds naar behoren werkt. De email en Slack wordt aan het begin van de werkdag ook gelezen voor issues en wanneer deze er zijn, dan wordt dit ingepland en zo spoedig mogelijk opgelost.

Een regelmatig terugkerend issue zijn de reacties die op dit weblog worden gepost maar gezien worden als spam. Deze spam gaat eerst de spam-folder in en wordt vervolgens verwijderd. Een ander soort spam zijn reacties die niets te maken hebben met het onderwerp van een blogbericht. De reacties van deze zogenaamde ‘digitale beroeps-sycophanten’ – dat wil zeggen pluimenstrijkers die vaak in het Engels de inhoud of schrijfstijl van het blogbericht ophemelen, maar hierdoor de rating van de website omlaag helpen – worden ook verwijderd.

Een aantal jaren geleden heb ik namelijk een groot en geleerd boek gelezen over WordPress met daarin een paragraaf over welke reacties er toegestaan kunnen worden en welke niet. Het is jammer voor deze spammers dat zij er met hun reacties niet doorkomen. Maar deze wijsheid om spam niet toe te staan is wel ten gunste van dit BEE-2B blog.

Werken aan 3 projecten, videochats en andere klussen

De afgelopen maanden is het erg druk en hierbij wordt er verdeeld over de week aan 3 projecten gewerkt. Hier horen ook inhoudelijke videochats bij. Of om in Scrum jargon te spreken: de issues en impediments worden besproken tijdens deze videochats. Naast de 3 projecten zijn er ook andere klussen zoals het upgraden en onderhoud van bestaande applicaties. Tijdens de videochats wordt duidelijk welke zaken er prioriteit hebben en wordt feedback ontvangen van de stakeholders.

Wanneer er functionaliteit gereed is, dan kan dit op de Test-omgeving van EasyPanel worden gedeployed. Over EasyPanel heb ik op het BEE-2B blog al eerder geschreven en BEE-2B is hier nog altijd positief over. Wanneer een applicatie online is gezet om te testen, dan komen er regelmatig zaken naar voren die nog niet vlekkeloos werken. Dit wordt vaak verholpen door middel van een quick fix en een re-deploy waarna de problemen vaak verdwijnen.

Hiernaast zijn er ook andere klussen, zoals het schrijven van documentatie voor bestaande projecten. Zulke documentatie bestaat uit het aantal stappen dat ondernomen moet worden om een applicatie lokaal uit te kunnen voeren, zoals de migraties importeren in de PostgreSQL database, het uitvoeren van DataSeeders en zowel het opstarten van de applicatie als het verkrijgen van data uit de applicatie.

Werken met AI-tools

Via de website van abacus.ai zijn meerdere AI-tools beschikbaar. Enige tijd geleden heb ik hier toegang tot gekregen. Naast de AI-tools in de browser is via abacus.ai ook de CodeLLM-studio beschikbaar, die gebouwd is boven op het bekende Visual Studio Code. Met CodeLLM-studio zijn niet alleen AI-tools beschikbaar in de chat maar ook als agent. Dit laatste betekent dat er code voor projecten gegenereerd kan worden en of bestaande code gewijzigd met AI.

Door de komst van AI-tools neemt het werk van een Developer meer de rol aan van  ‘coördinator’ in plaats van codeerder. In de rol ‘coördinator’ moet er wel gezorgd worden dat de verschillende onderdelen van een applicatie met elkaar samen kunnen werken. In de praktijk bleek Claude Sonnet 3.7 de meest geschikte tool voor C#/.NET en Angular applicaties. Deze tool is zeer goed om bijvoorbeeld relaties aan te leggen tussen verschillende databasetabellen met het EntityFramework.

Verder heeft abacus.ai ook Google’s Gemini 2.5 Pro als AI-tool. Deze tool excelleert in het genereren van afbeeldingen. Met andere AI-tools zijn de afbeeldingen verder op te leuken, zoals bijvoorbeeld Fotor, waarmee online de gegeneerde afbeeldingen van allerlei speciale effecten zijn te voorzien. Naar alle waarschijnlijkheid zal ik in een toekomstig blogbericht de AI-tools nader bespreken.

Code hergebruiken

Niet alleen voor projecten waaraan gewerkt wordt, is code te hergebruiken, maar dat geldt ook voor experimenten die niet slagen. Een voorbeeld daarvan is een experiment in mijn eigen tijd met Seafile – dat zichzelf verkondigt als ‘Open Source File Sync and Share Software’. In een eerder blogbericht heb ik over OwnCloud en NextCloud geschreven en Seafile is hiermee vergelijkbaar. Tijdens het experimenteren ging het downloaden van de bestanden vlekkeloos via de C#/.NET WebAPI, maar wat ik ook probeerde, het uploaden van de bestanden naar de Seafile server bleef 403-codes voor forbidden teruggeven.

Het experiment met Seafile is voor nu in de ijskast gezet, maar verschillende delen code waren te hergebruiken voor een ander project. Om mijn eigen Github-repository wat op te leuken, heb ik daar recentelijk een C#/.NET WebAPI met reguliere Angular applicatie geplaatst. Het onderwerp van deze Github-repository is een ‘Art Gallery’ waarbij ook door AI gegenereerde afbeeldingen worden gebruikt als demonstratie.

Tot slot

Tot zover dit nieuwe blogbericht over de dagdagelijkse bezigheden als Developer. Wat verder vermeld kan worden is dat ook de updates van vooral Angular in de gaten worden gehouden. Volgende maand – mei 2025 - komt Angular 20 uit. Verder gaat de tijd ontzettend snel als Developer en is er meer dan genoeg werk om te doen.

Leave a Reply

*